Zwykło się sądzić, że jeśli korzystna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niezmiernie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
sklep z kawą
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma absolutnie przeróżne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie podobne, to jednakże się różnią.
Kawa Arabica Nikaragua
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najlepiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać gruntownie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.